Što su macrosi ili makronutrijenti?

Makronutrijenti
Makronutrijenti

Što su macrosi Ii makronutrijenti?
 
Macrosi su postali stalan termin u fitness svijetu, ali što su točno oni?
 
Pomalo široka tema s kojom se da otići u dubinu, ali pokušat ću sve izložiti što jednostavnije, za početak želimo naučiti koliko 1g pojedinog makronutrijenta ima kalorija.

Makronutrijente dijelimo na proteine, ugljikohidrate i masti. U ovu skupinu pripada i alkohol koji ima 7 kcal na 1g, ali pošto većina nas ne koristi alkohol kao jedan od glavnih izvora energije(pretpostavljam), njega preskačemo.


Proteini su gradivni blokovi naših mišića, ako bi naši mišići bili automobil, proteini bi bili metal od kojeg je auto napravljen ili cigla od koje je kuća sazidana.
 
Proteini imaju 4 kcal na 1g.


Ugljikohidrati bi bili gorivo naših mišića i živčanog sustava, njihova primarna uloga je da nam daju energiju za trening.
Tijekom treninga, koristimo glikogen, ugrubo rečeno, uskladištene ugljikohidrate u mišićima i manjem dijelu u jetri.
 
Ugljikohidrati imaju 4 kcal na 1g.


Masti imaju nekoliko bitnih funkcija, izvrstan su izvor energije(najviše od svih makronutrijenata), osnova su mnogih hormona, čini membrane naših stanica, formira naš mozak i živčani sustav, pomaže transportu vitamina A, D, E i K i pružaju nam 2 esencijalne masne kiseline, koje tijelo ne može samo proizvesti, Omegu 3 i 6.
 
Masti imaju 9 kcal na 1g.

Novi postovi:

logo