Masti su organske molekule sastavljene od ugljika i vodika.
Da ne ulazimo u detalje koji nikog previše ne zanimaju, a lako bi mogli otići u dubinu, zadržat ću se na osnovama.
Masti dijelimo na
Jednostruko nezasićene masne kiseline
Višestruko nezasićene masne kiseline
Zasićene masne kiseline
Trans masne kiseline
Od prije navedenih, trans masne kiseline su one „opasne“ o kojima čitate da povećavaju rizik od srčanih bolesti, snižavaju dobar kolesterol i slično.
Trans masne kiseline bad!
Esencijalne masti, kao i esencijalne aminokiseline, su masti koje su ključne za ljudsko zdravlje i preživljavanje, a ne može ih proizvesti naše vlastito tijelo.
Omega-6 i Omega-3 su esencijalne masne kiseline, koje spadaju u višestruko nezasićene masne kiseline.
Višestruko nezasićene masne kiseline, tj. Omega-6 i 3 good!
Masti u prehrani imaju 6 glavnih uloga
Izvor energije su (1g masti ima 9kcal)
Pomažu u izgradnji i održavanju ravnoteže hormona
Čine membrane stanica
Čine naš mozak i živčani sustav
Pomaže u transportu vitamina topivih u masti, A, D, E i K
Opskrbljuju tijelo s dvije esencijalne masne kiseline koju tijelo ne može samo proizvesti, Omegu-6(linolna kiselina) i Omegu-3(linoleinska kiselina)
Minimum ispod kojeg ne bi trebali ići s unosom masti je
0.66g / kg tjelesne mase tj. slobodno zaokružite na 0.7g.
Tu smo pokrili neke osnove, stay tuned